Afstellen schoenplaatjes
Bike-Improvement c.v.                                      Gsm: 0492/ 31 00 71 Herentalsebaan 22 b  2520 Ranst                      ING: BE37 3630 9072 2928 Btw: BE0838.572.819                                       BIC code: BBRUBEBB                                   
De afstelling van schoenplaatjes moet zeer secuur worden gedaan omdat anders verschillende kwetsuren kunnen optreden. Daar wordt dikwijls lichzinnig over heengegaan maar is wel de belangrijkste oorzaak van problemen zoals slapende voeten, kniepijn vooraan, in de holte van de knie, zelfs lage rugpijn. Wanneer de schoenplaatjes niet juist staan is er ook vermogenverlies. Zeer belangrijk voor wielrenners! Schoenplaatjes afstellen is meer dan zorgen dat de hoek goed is om geen knieproblemen te krijgen. Wij zorgen ervoor dat alles zeer goed is afgesteld en de duur voor alleen het afstellen van de schoenplaatjes duurt ongeveer 30 à 40 minuten. Hoe gaan we te werk? We laten de atleet even wat warm rijden op de ergometer. Zo kunnen we al zien hoe de pedaalomwenteling is en we doen een eerste visuele vaststelling. Dan wordt de eerste meting gedaan om vast te stellen of de persoon een varus- dan wel een valgus- kanteling van de voorvoet heeft.
Valgus voorvoet. 9% van de mensen hebben deze kanteling waarbij de voorvoet naar buiten kantelt.
Varus voorvoet 87% van de mensen hebben deze kanteling waarbij de voorvoet naar binnen kantelt
Door deze meting weten we waar en hoeveel cleat wedges we moeten steken om de knie in de juiste stand te krijgen.
Cleat Wedge
Dan zorgen we ervoor dat de knie recht onder het pedaal komt. Soms hebben we rondsels nodig om het pedaal meer naar buiten te krijgen omdat we met de schoenplaatjes niet verder naar buiten kunnen. Het omgekeerde kan ook en dan is er soms maar één mogelijkheid en dat is veranderen van merk klikpedal. Het merk dat hiervoor dan het beste in aanmerking komt is SPEEDPLAY. Dit pedaal biedt de mogelijkheid om te kiezen hoe veel het pedaal naar binnen dan wel naar buiten moet gezet worden. Je hebt dan de keuze hoe lang de as van het pedaal moet zijn. Zie ook:
Speedplay pedalen zijn ook de beste pedalen om af te stellen. -Nooit onverwacht uit klikpedaal schieten. -Zeer lange levensduur van de pedalen en schoenplaatje,( Wel tijdig smeren, maar dat geldt voor elk pedaal) -Beste krachtoverbrenging met de minste krachtverliezen omdat de afstand van bal van de voet tot centrale draaipunt van het pedaal slechts 2,2cm is. Bij Time is dat 2,8cm en bij Shimano en Look is dat 3.2cm. -Deze pedalen kunnen ook bij ons aangeschaft worden aan zeer voordelige prijzen. (in combinatie met fietsmeting)
De volgende stap die wij doen, is het bepalen van de juiste hoek van het schoenplaatje. Zo ontstaat er geen onnodige frictie in de knie die een serieuze kwetsuur kan teweeg brengen.
Samengevat moeten er 4 verschillende handelingen gedaan worden om het schoenplaatje op de juiste plaats te zetten. 1) De juiste stand van het centrale draaipunt van het pedaal op de derde metatarsale gewricht van de bal van de voet. 2) De juiste afstand van de voet t.o.v. het pedaal. Binnen of meer naar buiten d.m.v. rondsels tussen pedaal en cranckarm. 3) Correctie van kanteling van de voorvoet 4) Schoenplaatje moet onder juiste hoek geplaatst worden.
Schoenen moeten vooral de juiste maat hebben. Niet te groot of te klein. Elk merk heeft zijn specifieke eigenschappen in breedte en lengte. Ook doen we een voetdrukmeting. Hiermee bepalen we de juiste voetafdruk en daardoor kunnen we de atleet de juiste binnenzool geven.   Indien er naar onze mening te grote problemen zijn met de stand van de voeten wordt de persoon naar een podoloog doorverwezen. Die hebben de knowhow om dergelijke problemen professioneel op te lossen. Tijdens de meting wordt ook de stand van de knieën nagekeken en wordt bekeken of deze naar binnen of naar buiten toe bewegen. Indien daar niet wordt aan gewerkt kan dat gevolgen hebben in het bekken. Gevolg kniepijn, ongemak bij trappen bij grote vermogen en vooral krachtverlies.
Met een laserstraal wordt gekeken of dit goed verloopt. De beweging van de knieën tijdens het fietsen worden heel goed bestudeerd.
Indien de knieën naar binnen of naar buiten zwaaien, wordt er ingegrepen door een smal wigvormig plaatje in de vorm van een schoenplaatje tussen schoenplaatje en schoen te monteren. Dat zorgt ervoor dat de voorvoet een beetje gekanteld wordt. Wanneer dit niet wordt gedaan verliest men vermogen omdat  kracht wordt verspild door het naar binnen of buiten zwaaien van de knieën. Zie foto Ook is er meer kans op een kwetsuur of overbelasting.
Terug Terug
Met de groene hielwedges kunnen we bij de meeste klanten een kleine of grote knik van de knie naar binnen of naar buiten corrigeren. Die knik is alleen te zien wanneer de pedaal helemaal naar boven staat. Na deze correctie horen wij steeds dezelfde opmerking dat dit een zeer aangenaam gevoel geeft een een zeer goed contact op de pedaal. De prijs van een hielwedge is wel vrij duur (8€) maar zeker aan te bevelen.
Naar gelang het nodig is worden er één, twee of drie hielwedges gebruikt. De prijs blijft 8€ per set van drie.
Zoals op de foto te zien is worden de hielwedges aan de binnenzijde van de schoen geplaatst. Deze worden onder de inlegzool vastgekleeft.