Bike-Improvement

Fietsmeting-ds

Bike-Improvement c.v.                                      Gsm: 0492/ 31 00 71 Herentalsebaan 22 b  2520 Ranst                      ING: BE37 3630 9072 2928 Btw: BE0838.572.819                                       BIC code: BBRUBEBB                                   
Inspanningstest Conconi
Wij gebruiken een fietsergometer waarbij men de weerstand in watt en de tijd kan instellen. We hebben een programma geschreven zodat dit volledig automatisch verloopt. Wat heel belangrijk is: je gebruikt je eigen fiets. Alles wordt geregistreerd. Hartslag, vermogen,tijd,trapfrequentie, pulspower. Van de testpersoon noteren we de volgende gegevens.  Leeftijd, gewicht, maximum pols en rustpols.  Als warming-up wordt 10-15 min. gereden met een belasting van 100 Watt. Aan het einde van deze fase wordt de ergometer gecalibreerd. Dat calibreren is nodig voor de correcte gegevens en uitslagen. Na het calibreren start de testpersoon de test met een startvermogen van 100 watt. Er wordt als trapsnelheid gekozen voor ongeveer 90 omwentelingen/min.  Bij de eerste trap wordt de testpersoon 120 sec belast wat een arbeid van, 120 x 100 watt = 12 kJ, oplevert. Deze 120 sec zijn nodig opdat de renner in steady state kan komen. Aansluitend wordt het vermogen met 20 watt naar 120 watt verhoogd en de belastingsduur van 120 naar 100 sec. verlaagd, om de arbeid constant te houden. Per tijdsblok wordt er steeds dezelfde arbeid geleverd, in dit geval 12Kj. Dit doen we tot de persoon niet verder meer kan.(Kan men maar 240 watt trappen dan duurt de test zo’n 10 tal minuten) Aan het einde van de test, wanneer men het te rijden vermogen niet meer kan halen, kan men de gegevens in een grafiek verwerken (zie grafiek 1).  
Grafiek 1
In grafiek 1 zie je het moment waarop de kurve een knik maakt. In dit geval 240 watt op hartslag 179. Dit is de overslagpols.
Met deze gegevens kan je nu aan de slag om je omslagpunt te bepalen. In grafiek 2 ziet men dat per 20 watt vermogen de hartslagfrequentie met een 5 to 8 seconden naar boven gaat. Op een gegeven moment merkt men op dat de hartslag plots met maar 2 of 3 slagen per 20 watt naar boven gaat. Dit is het moment waarop men in verzuring gaat. Dat noemen we de overslagpols. Wanneer we nu alle gegevens hebben wordt op onze ergometer alles opgeslagen. We kunnen naderhand de gegevens downloaden en verwerken.
Grafiek 2
Hoe doen we dat?
In bovengenoemd test is overslagpols 179. Dus om een goede basis op te bouwen moet men onder deze grens blijven. De LSD* grens is normaal 75% van overslagpols. Wij nemen echter 72 % om de reden dat wanneer we echt lange duurtrainingen gaan doen het soms nog te hard is.(minder kans op overtraining).Dat is de ondergrens en de bovengrens is 84%. De extensieve duurtraining is van 85% tot 95%. We verdelen die in twee delen, nl laag extensief en hoog extensief. Laag extensief is van 84% tot 90%. Hoog extensief is van 90% tot 95%. De intensieve duurtraining is van 96% tot overslagpols. De trainingen boven overslagpols zijn eigenlijk alleen van toepassing voor wedstrijdrijders. In die zones werken we met korte intensieve blokken en sprinttrainingen met volledige recuperatie.
Voorbeeld: We nemen van bovenvermelde test overslagpols 179 Hsf/m. LSD zone is dus 72% van 179 als onderzone =129 Hsf/m en bovenzone is 84% van 179 = 150Hsf/m. Laag extensief is 84% van 179=150 Hsf/m tot 90% van 179=161 Hsf/m Hoog extensief is 90% van 179=161 Hsf/m tot 95% van 179=170 Hsf/m Intensieve duurtrainig is 95% van 179=170 Hsf/m tot 100% van 179=179 Hsf/m.
Hieronder zie je een afdruk van het testscherm tijdens een inspanningstest.
* LSD= Long Slow Distance. Letterlijk,lange trage afstand.
De ergometer die wij gebruiken is de COMPUTRAINER. Dit toestel is het meest verkochte ergometersysteem in USA bij de meest gerenomeerde Triatlontrainers in Amerika. Dit toestel wordt ook gebruikt door ROTOR (Q-Rings) om hun ovale tandwielen visueel en gevoelsmatig te testen. Zie ook: http://www.racermateinc.com/#computrainer
Wordt ook gebruikt door Marino Van Hoenacker. Prijs van Conconi test: 45 €

Lactaat en Conconitest

Inspanningstest Lactaatmeting
Wij doen ook lactaatmeting maar zonder bloedprikken. Wij werken met de Bsx Insight Lactaatmeter waarbij we de sensor op de kuitspier plaatsen en zo kunnen we na het doorlopen van een protocol alle trainingszones nauwkeurig bepalen. Wat wordt er zoal gemeten met de Bsx lactaatmeter. De SMO2 wordt gemeten. Dat is de zuurstof oxigenatie. Hier wordt de zuurstof gemeten in de hemoglobin en de myoglobin. Deze getallen maal 100 is het percentage zuurstof oxigenatie. De BSXinsight sensor meet dat dus optisch op de kuit met 'Near infrared light' daar komt de afkorting NIRS vandaan. In dat spectrum van het licht kun je in spierweefsel identificeren welke percentage van het hemoglobin zuurstof moleculen transporteert en welke niet. Deze waarde nu is zeer belangrijk en omdat de waarde realtime op de iPhone, I pad, Smartphone dan wel in het meetcentrum af te lezen is. Nu wordt het pas interessant. Omdat je deze waarde kan aflezen en de SMO2 zal rond de 83% liggen. Wanneer je dan harder gaat en je SMO2 steeds lager gaat tot de verzuring intreed. Dan blijft deze constant. Wanneer je dan wat trager rijdt dan stijgt de SMO2 terug en kan je terug harder gaan. Wanneer je deze training alleen met de hartslagmeter doet dan zal de hsf veel trager reageren. Dus als trainingspartner is deze tool veel accurater dan trainen met een hartslagmeter. Bij onderstaande video zie je een vergelijkende studie Lactaatmeting met bloed prikken en Lactaatmeting met Bsx Insight.
In de video hieronder zien we hoe alles in zijn werk gaat en wat de resultaten zijn na de test.
De protocol die er gebruikt wordt is ongeveer dezelfde zoals je die in een medisch sportlabo doet. Er wordt begonnen met 80 watt en dit gedurende drie minuten. Na elke blok van drie minuten wordt de wattage met 20 watt verhoogd en men moet mistens 7 blokken doorlopen om een correcte meting te kunnen uitvoeren. Dus op het einde moet je minstens 200 watt 3 minuten kunnen uittrappen. De Bsx Lactaattest wordt met de eigen fiets gedaan en we werken met de Wahoo Kickr fietstrainer. Een zeer accuraat trainingstoetsel die de juiste vermogens genereert en mede omdat je met de eigen fiets deze test aflegt zijn de waarden die je uiteindelijk meekrijgt zeer juist. In de meeste Medische sportlabo’s wordt merendeel van de tests op een Ergometer gedaan wat uiteraard, wanneer je vermogentrainingen doet, veel minder accuraat is. Prijs van Lactaatmeting met Bsx Insight= 65 €